Úvod » Úspory energií » Trouba
Trouba
Křupavé kuře nebo mramorová bábovka udrží rodinu u jednoho stolu, ale co si budeme povídat, bez trouby to nepůjde. Jak takové dobroty upéct úsporněji?
V klasické (obyčejné) elektrické troubě sálá teplo z topného tělesa pouze v její horní a dolní části.
Zato horkovzdušná trouba je vybavena větrákem, který rozproudí horký vzduch po celé troubě a díky tomu ušetří energii.
Při zapnutí funkce „horký vzduch“ se v troubě tvoří vyšší teplota. Pokud je v receptu doporučená teplota 180 °C pro klasické pečení, při použití horkého vzduchu bude stačit teplota o 10 °C nižší, tedy 170 °C.
My vám pro pečení doporučujeme jednoduchou změnu. Místo režimu ohřev shora a zdola, zapněte funkci horký vzduch a ročně ušetříte až 1 262 Kč. Pořídíte-li si novou úspornější troubu, může to být i 1 482 Kč.
Další tip: Pokaždé, když troubu otevřete, teplota uvnitř klesne o cca 10 °C. Pokud to tedy není nutné, třeba kvůli podlévání masa, omezte zbytečné otvírání a nakukujte pouze skrz prosklená dvířka.