Vyhledat na webu
Zavřít

Úspora energie – Trouba

Křupavé kuře nebo mramorová bábovka udrží rodinu u jednoho stolu, ale co si budeme povídat, bez trouby to nepůjde. Jak takové dobroty upéct úsporněji?

Vhodné pro všechny distribuční sazby

klasické (obyčejné) elektrické troubě sálá teplo z topného tělesa pouze v její horní a dolní části.

Zato horkovzdušná trouba je vybavena větrákem, který rozproudí horký vzduch po celé troubě a díky tomu ušetří energii.

Při zapnutí funkce „horký vzduch“ se v troubě tvoří vyšší teplota. Pokud je v receptu doporučená teplota 180 °C pro klasické pečení, při použití horkého vzduchu bude stačit teplota o 10 °C nižší, tedy 170 °C.

My vám pro pečení doporučujeme jednoduchou změnu. Místo režimu ohřev shora a zdola, zapněte funkci horký vzduch a ročně ušetříte až 1 262 Kč. Pořídíte-li si novou úspornější troubu, může to být i 1 482 Kč.

Další tip: Pokaždé, když troubu otevřete, teplota uvnitř klesne o cca 10 °C. Pokud to tedy není nutné, třeba kvůli podlévání masa, omezte zbytečné otvírání a nakukujte pouze skrz prosklená dvířka.

Další zpracované úspory najdete na odkazu na naší stránku níže, kde se jim věnujeme podrobněji nebo na našem partnerském webu Šetří celé česko.

Spočítejte si úsporu přímo pro sebe s pomocí naší tabulky.